TALLUKKA.JPG

Taiteilija Tarja Senne

Tarja Senne syntyi Lapinläänissä, Posiolla kauniin Anetjärven rannalla. Hän poimi sieltä jo lapsuudessaan taiteellisen herkkyytensä, aistien suon väkevän tuoksun ja kaamoksen sinisen hämärän. Ne painuivat pysyvästi hänen avoimeen mieleensä, ja tuottivat myöhemmin loistavia taidemaalauksia ja postikortteja. Hän syntyi 1957 ja oli keskimmäinen kaikkiaan kuudesta lapsesta.

 

Vuonna 1977 hän muutti Etelä-Suomeen, josta hänen varsinainen taiteilijaura sai alkunsa. Ikävä ja kaipuu pohjoiseen sai hänet luomaan kauniita tunnelmallisia kuvia; Pohjoisen pakkasta hohtava talvimaisema, punatulkut ja kauniit vaara maisemat, Posio, Anetjärven rakennukset eri kuvakulmista, sekä tontut, maahiset jotka "taapertavat" lumisessa maisemassa.

Hänen töissään kuvastuu ääretön herkkyys ja tunnelmallisuus. Jokaisen työhön hän uppoutuu täydellisesti.

Luoden ainutlaatuisen hengen työlle.

Inspiraation lähteitä on kotiseutu sen kauniit järvet, vaaramaisemat ja sinipunataivas talvisella pakkassäällä. 

Hänen mottonsa onkin, "luonto  luo elämälle hyvän pohjan".

Nuoruudessaan Posiolla hän voitti kuvataidekilpailussa oman sarjansa pääpalkinnon. "Posio eilen tänään ja huomenna".

Posiolta hän suunnisti Kuusamoon kuvataidelinjalle opiskellen grafiikka, öljyvärimaalausta ja sommittelua. Hän sai kunniamaininnan lahjakkudestaan. Matka taittui suoraan Helsingin Kallioon. Helsingissä hän kävi eri taidealan kursseja. Espooseen  muutettuaan hän osallistui jyrytettyyn Espoon nuortennäyttelyyn ja hänen työnsä valittiin.

Helsigissä hän myi uniikkikortteja Hakaniemen hallissa. Hän suunnitteli niitä yli lähes 6000 kappaletta. Uniikkikortteja tehdessään hän oppi nopean ja persoonallisen tekniikan. Hänen töistä pidettiin ja hän päätti hakea apurahaa. Tätä hän ei saanut mutta kyseinen säätiö pyysi tekemään joulukortin. Säätiö painoi kortin Paperitaide Oy:llä. He ehdottivat yhteistyötä. Samaan aikaan Tarja oli myös yhteydessä SPR:n päällikköön Claus Majurin joka oli kiinnostunut hänen kuvituksistaan. Näin yhteistyö alkoi molempien kanssa, korttien teko eri kustantajille, ja järjestöille.

Kortteja on ollut myynnissä myös ulkomailla: Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Balttian maissa. Tarja on myös on suunnitellut suklaarasiankansia, vaatteita jn.

Kortteja on myös tullut tasaiseen tahtiin mm. Punaiselle Ristille, Kartolle, Paletille, Laura & Nelsonille, Invalidiliitolle, Suomen Unicefille, Syöpäsäätiölle, Sotaveteraaneille, Lastenklinikoiden kummeille jne. Ulkomailla kortteja on myynnissä myös: Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Baltian maissa.  Postikorttien teon hän aloitti yli 30 vuotta sitten. Hänen korteista on tehty myös korttiluettelo, josta on helppo lähteä keräilemään hänen tekemiään kortteja.

Hänen sadunomaiset, herkät ja lumoavat aiheet on myös kattauksissa.

Hänen suunnittelemiaan serviettejä on ollut myynnissä Suomen eri kauppaketjuissa jo vuodesta 2004 alkaen yritysten: HAVI/Suomen Kerta Oy, Suomen ja ulkomaan vienti mm. Scandinavian Design House toimesta. Tunnetuin aihe servieteissä on "Poika ongella", jota voisi sanoa jopa klassikoksi.

HAVILLE Suomen Kerta Oy:lle hän on suunnitellut servettejä vuodesta 2003.  Hänen suunnittelemiaan kahvi- ja ruokaserviettejä on ollut myynnissä useissa maissa mm. USA:ssa, Kanadassa, Sveitsissä, Norjassa, Tanskassa, Skandinavian Design House:ssa, HAVI, COLIBRI (Suomen Kerta Oy, Kotka) Suomen kauppaketjut.

Tarja on tehnyt töitä myös mainostoimistoille, yhteisöille ja yrityksille. Vuonna 2003 tehty  UM:n johdon joulukortti, jonka alkuperäisen myös Ulkoasiainministeriö lunasti. Tarja on tehnyt töitä mm:

Telering Oy, Teletekno Oy, Sek & Grey Oy, Suomen Kerta Oy, Vaasan & Vaasan Oy, Image Match Oy, Lastenklinikan Kummit Ry, Lowelintas & Partners, Alfmix Oy,Suomen Kerta Oy, Havi Oy.

Nuoruusvuosina hän valmistui puusepäksi, jonka jälkeen hän pyrki koriste veistokouluun, jonne hän pääsi ainoana naisena. Ajatuksena oli lähteä toteuttamaan suuria puuveistoksia, joka valitettavasti kariutui tilojen puutteen vuoksi.

Tarja on myös taidemaalari ja hän on maalannut lukuisia töitä, jotka ovat levinneet ympäri Suomea useiden näyttelyiden ja yksityisten hankintojen myötä.

Kirjankuvitusta Tarja on tehnyt mm. Lastenklinikoiden kummeille "Minun sairaalamatkani", josta on otettu 100 000 kappaleen painos. Kirjan alkuperäistyöt kiersivät ympäri Suomea näyttelynä kaikissa Suomen Yliopistollisissa sairaaloissa. Tarja on myös Lastenklinikoiden kummit Ry:n taiteilijakummi.

Tarja on tehnyt töitä eri yhteisöille ja yrityksille. Näitä ovat esimerkiksi:

Ulkoasiainministeriö, Havi, Telering Oy, Teletekno Oy, Sek & Grey Oy, Suomen Kerta Oy, Vaasan & Vaasan Oy, Image Match Oy, Alfmix Oy, Lastenklinikan Kummit Ry, Syöpäätiö, Sotainvalidien Veljesliitto jne.

Exlibriksiä hän on suunnitellut eri tilaajille. Hän on ottanut osaa kansainväliseen exlibriksien suunnittelukilpailuun, josta hän sai kunniamaininnan työstään.

Tarja tekee töitä mainostoimistoille, yhteisöille, yrityksille sekä yksityisille tilaajille.

Hänellä on hyvin laaja tuotanto. Töihin kuuluu myös graafinen tuotanto kuten mm. logot, exlibrikset.

Tarja kuuluukin eri taidealan yhdistyksiin, kuten Suomen exlibris yhdistykseen sekä Exlibris Aboenseen, Grafia ry, Kuvittajat ry, Fot- ry Freelance-graafikot, Asikkalan Kalevalaiset, Postikorttiyhdistys Apolloon.

Muutamia mainintoja:

1980  Jyrytetty Espoon nuorten näyttely.

1998  Näyttely Taivalkoskella Päätalo instituutin yhteydessä kun Instituutti avattiin.

1999  The Finnish Exlibris Association Kalevala 150 Years, International Exlibris Competion

               Kalevala 150 vuotta Kansainvälinen Exlibris kilpailu/kunniamaininta.

2004  Tabellarius: Postimuseon ystävät ry julkaisu, Postimuseo

2007   Postikorttiyhdistys Apollon kunniakirja/ansiomitalli 

2004   Helsingin Pääpostitalo Tarjan”Joulun taikaa” näyttely . Esillä n 100 alkuperäistyötä.

              Näyttelyitä useissa ammattialan yhteisnäyttelyissä.

2012  Kuvita! Helsinki Illustration Festival tapahtuma Helsingin Desing museo, Kuvittajien teosnäyttely

             digit. esitys sekä portfolio näyttely. Kuvitus taiteen ja designin rajapinnassa.

2017 Viimeisin näyttely oli  40-vuotis-taiteilijajuhla näyttely Vääksyssä Danielson- Kalmarin huvilalla

2017 -2018  Kulttuuriyhdistys Säteen järjestämä näyttelyitä: Bulevardi Presidentti Mauno Koiviston työllä,  sekä Tove                         Jansson yhteisnäyttely.